Sidevisninger forrige uke

fredag 9. mars 2012

PHOM PEHN:)

Etter ca. 6 timers bussreise fra Siem Reap ankom vi hovedstaden Phom Pehn. Oppholdet har vært preget av besøk i Toul Sleng fengselet og Killing fields der Røde Khmer torturerte og henrettet mangfoldige uskyldige mennesker. Bare i Toul Sleng felgselet satt hele 16000 fengslet der bare 7 overlevde. Den siste gjenlevende fra fengselet var vi så heldig å få møte. Han overlevde kun fordi han hadde et talent for å male bilder. I fengselet malte han bilder av mennesker som ble torturert og portretter av lederne. Blant annet bilde av Pol Pott (se bilde) Han har selv skrevet en bok om sine opplevelser under oppholder i fengselet.  


Pol Pott som Bou Meng malte i fengselet. 

Kun 7 personer av totalt 16000 overlevde Toul S21 fengselet.

Her er jeg sammen med Bou Meng eneste gjenlevende. Jeg kjøpte boken hans.

Her kommer litt om hva som skjedde i Kambodsja gjennom årene 1975-1979. Røde Khmer tok over makten i Kambodsja fra 1975 med lederen Pol Pott. De startet med å jage befolkningen ut av byene og fengslet uskyldige mennesker. Spesielt gjaldt dette mennesker med høy utdanning som lærere og leger. Også munker og andre minoritetsgrupper var spesielt utsatt. I fengslene ble de fleste torturert og drept. Barna ble brukt som arbeidskraft der de måtte arbeide opp til 14-16 timer hver dag. Noen barn ble trent opp til drepe egne familiemedlemmer. Familiemedlemmer ble splittet, det var så å si ingen mat å få tak i og mange døde derfor av sult eller andre sykdommer.

Totalt ble 1.7 millioner mennesker drept gjennom disse tre årene. Av Kambodsjas befolkning tilsvarer dette ¼ av befolkningen. 

Vi var også så heldige å få besøke FN domstolen her i Kambodsja, der vi fikk møte den norske pressetalsmannen Lars Jørgen Olsen. Her pågår rettsaken mot Røde Khmers ledere. 5 personer er arrestert for folkemordet, der en av disse fikk dommen sin  i år som er livstid i fengsel. 3 av mennene blir fremdeles avhørt og har ikke fått noen dom ennå. Den eneste kvinnen som er arrestert har Alzheimers og myndighetene har ennå ikke bestemt seg for om hun skal dømmes. Vi fikk både se selve rettsalen og stedet hvor de 5 lederne sitter varetektsfengslet.  Skikkelig spennende!

Lars Jørgen Olsen gir oss informasjon om rettsaken.

Bak disse murene sitter de 5 lederne som er varetektsfengslet.
I dag, fredag har vi vært på sightseeing på kongepalasset hvor nåværende konge Sihamoni bor. Et vanvittig stort områdeJ




Palasset by night:)
Imorgen drar vi videre til Thailand og Chiang Mai, der vi skal være i 7 dager:)





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar